Aaron Kallinen

Ulkoistaminen paisuttaa julkisia menoja

Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnassa kävi kuultavana Konsulttidemokratia -kirjan kirjoittajista toinen, Hanna Kuusela. Blogissaan Kuusela käsittelee tulevaisuusselontekoa käsitellyttä lausuntoaan, jonka ydin oli konsultti- ja muiden ostomenojen huima kasvu Suomen julkisella sektorilla samaan aikaan, kun työntekijämäärää on karsittu.

Työntekijämäärällisesti julkinen sektori ei ole paisunut mihinkään, vaan päinvastoin: vuonna 1989 valtiolla työskenteli noin 215 000 henkeä, vuonna 2013 enää 83 000. Sen sijaan ulkopuolelta tehdyt ostot, varsinkin ict-kulut, ovat kasvaneet. Tietohallinnon menot nousivat 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana 500 miljoonasta 900 miljoonaan. Yli puolet tietohallintopalveluista on ostopalveluja ja vain neljännes henkilöstön palkkoja. Kouriintuntuvin esimerkki lienee verrata Suomen ja Viron potilastietojärjestelmien hintoja, vaikka maat eivät toki täysin vertailukelpoisia keskenään olekaan.

Kehityksen taustalla on vuonna 2000 lanseerattu valtion tuottavuusohjelma, joka tähtää valtion henkilöstömenojen vähentämiseen. Samaan aikaan kuitenkin ostopalveluita on kasvatettu suuremmalla summalla kuin mitä henkilöstömenoissa on vähennetty.

Ilmeisesti jonkin logiikan mukaan julkisesta sektorista tulee keveämpi, kun sen toimintoja ulkoistetaan yksityisille yrityksille. Näin syntyvät yritykset eivät kuitenkaan tosiasiallisesti ole yksityistä sektoria, vaan symbioosissa julkisen sektorin kanssa jo siksikin, että niiden työntekijät ovat usein entisiä valtion ja kuntien työntekijöitä. Ulkoistamalla julkinen sektori myös menettää paljon osaamista ja tulee entistä riippuvaisemmaksi ostopalveluista.

Hanna Kuusela kirjoitti yhdessä Matti Ylösen kanssa viime keväänä kirjan Konsulttidemokratia, jossa he ruotivat asiantuntijatyön ulkoistamisen vaikutuksia hallinnon avoimuuteen ja tehokkuuteen. Ostopalveluiden hintoja tulisi nyt arvioida toden teolla ja pohtia niiden karsimista osana julkisen talouden säästötalkoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Kaikkihan tavantallaajat sen tietää että nämä "ulkoistamiset" tulee kalliimaksi mutta kuka kertoisi sen päättäjille?

Mikael Kerokoski

Mistä sinä vedät noita lukujasi? Julkisella sektorilla on ne samat 650 000 työntekijää kuin jo vuosikymmenet.

http://sorsafoundation.fi/files/2013/05/Ty%C3%B6pa...

Mikael Kerokoski

Valtion töitä on siirretty kunnille. Lienee sama otetaanko kansalaisten rahat oikeaan vai vasempaan taskuun.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Julkinen sektori halutaan lopettaa kokonaan . Ihmettelen,että mikä on se vimma ja katkeruus,joka ihmisen laittaa lyömään heikompaa? Onko se yksinkertaisesti vain pahuus?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tietysti voidaan kysyä, onko ulkopuolinen konsultti valtion tai kunnan palkkalistoilla viimekädessä?????

Toimituksen poiminnat